Видове аквариуми

Общ аквариум

Класическият и най-широко разпространен сладководен аквариум. Препоръчва се за начинаещите акваристи. Различни видове растения и рибки съжителстват в този аквариум. Това означава, че те трябва не само да адаптират помежду си своите нрави и поведение, но също така изискванията към качеството на водата, температурата и устройството на аквариума трябва да бъде едно и също за всички обитатели.

Биотопен аквариум

Наиминованието на този аквариум е малко подвеждащо , защото всеки аквариум е биотоп. Това означава, че в този аквариум ще съжителстват рибки и растения от един и същ географски регион и може би водоем.

Едно-видов аквариум

В него живеят само един вид рибки. Обикновено това са рибки със специални нрави и изисквания и / или дават възможност за развъждане на този вид.

Аквариум за размножаване

Този аквариум е главно за специалисти. Тези аквариуми не са много привлекателни и имат специфични изисквания в зависимост от видовете които ще се размножават в тях тъй-като те са предназначени само за размножаване. След като окончателно изберете видовете рибки следва да се съобразите с размера на аквариума, разположението, оборудването и т.н.

Морски аквариум

Соленоводната акваристика разви нови невиждани хоризонти пред любителите на природата и екзотиката.
Тези аквариуми изумяват с огромното разнообразие от цветове и форми, и пленяват със своето интересно, в биологична особеност, поведение.